Loading...
09.06.2022

Kendisini Tehdit Ederek Para İsteyen Sanıklarla Kolluk Güçlerinin Gözetiminde Buluşmak

T.C. Yargıtay 6. Ceza Dairesi 
E. 2009/6866
K. 2012/16470
T. 3.10.2012

ÖZET : Eylem ve fikir birliği içinde mağduru telefonla arayıp tehdit etmek suretiyle para istemeleri üzerine, şikayette bulunarak önceden seri numaraları alınmış paralarla gece vakti, kolluk güçlerinin gözetimi altında işyerinde sanıklarla buluşup, gazeteye sarılı paraları sanıklara verdikten sonra, paraları alıp kontrol eden sanığın, sahte olmadığını söylemesi üzerine kolluk güçlerinin işyerine girmesiyle suça konu paralarla sanıklardan ikisi yakalanırken, diğerinin olay yerinden kaçtığının anlaşılması karşısında; sanıkların eyleminin yağmaya teşebbüs suçunu oluşturduğu gözetilmelidir.

DAVA : Yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

KARAR : Sanıkların suç arkadaşı olup, dosyada kimlik bilgileri bulunan E. A.`ın el ve işbirliği içinde yağmaya teşebbüs suçunu işlediğinin anlaşılması karşısında;sanık hakkında anılan suçtan dava zamanaşımı içinde işlem yapılması olanaklı kabul edilmiştir.

Olaydan hemen sonra yakınanın kollukta alınan ifadesi. 30.05.2000 tarihli olay yeri görgü tespit tutanağı, yakınanın istikrarlı 01.10.2003 tarihli oturumdaki beyanı ve dosya içeriğine göre; sanıklar A. ve C. ile suç arkadaşları E. A.`ın, eylem ve fikir birliği içinde mağduru telefonla arayıp tehdit etmek suretiyle para istemeleri üzerine, şikayette bulunarak önceden seri numaraları alınmış paralarla gece vakti, kolluk güçlerinin gözetimi altında işyerinde sanıklar A. ve C.`la buluşup, gazeteye sarılı paraları sanıklara verdikten sonra, paraları alıp kontrol eden E.A.`ın, sahte olmadığını söylemesi üzerine kolluk güçlerinin işyerine girmesiyle suça konu paralarla sanıklar A. ve C.`un yakalanırken, E.A.`ın olay yerinden kaçtığının anlaşılması karşısında; sanıkların eyleminin yağmaya teşebbüs suçunu oluşturduğu gözetilmeden kanıtların takdirinde ve suçun nitelendirilmesinde yanılgıya düşülerek yerinde ve yasal olmayan gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması;

SONUÇ : Bozmayı gerektirmiş, O yer Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazı ve tebliğnamedeki düşünce bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan sebeple isteme uygun olarak BOZULMASINA, temyiz harcının istenmesi halinde iadesine, 03.10.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.