Loading...
16.05.2022

Boşanma Davasında Verilen Red Kararı

T.C. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi
E: 2012/13140
K: 2013/11008
T: 18.4.2013

ÖZET : Davacı, fiili ayrılık hukuki sebebine dayalı olarak açtığı boşanma davasında verilen red kararına yönelik yargılamanın iadesi talebinde bulunmuştur. Davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Davalı tarafa dava dilekçesi tebliğ edilip dilekçelerin teatisi ve ön inceleme aşamaları tamamlanmadan evrak üzerinde karar verilmiş olması hukuka aykırıdır.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Davacı M.Ç., dava dilekçesinde açıkladığı sebeplerle fiili ayrılık ( TMK md 166/son ) hukuki sebebine dayalı olarak açtığı boşanma davasında verilen red kararına yönelik yargılamanın iadesi talebinde bulunmuş, mahkemece davalı tarafa dava dilekçesi de tebliğ edilmeksizin dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda yargılamanın iadesi talebinin yasal koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Bu hak; yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içerir ( 6100 sayılı HMK. md. 27 ).

Mahkemece davalı tarafa dava dilekçesi tebliğ edilip dilekçelerin teatisi ve ön inceleme aşamaları tamamlanmadan evrak üzerinde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.